Mire számíthatsz sminktetoválás után! Gyógyulási folyamatok.

Mindegyik területnek más és más gyógyulási fázisa van.

A sebgyógyulás sebesedéssel, duzzadással, pirossággal, szövetnedv szivárgással majd viszketéssel jár.

Megfelelő utóápolók segítségével, amit kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki segíteni lehet a gyógyulási folyamatot.

Fontos, hogy a vendég betartsa a sminktetováló tanácsait.

FONTOS TUDNI! A friss tetoválás mindig sokkal erősebb és fényesebb, mint amilyen gyógyult eredmény lesz.

 Egy friss tetoválás fényessége azért van, mert a kezelés közben használt ápoló krémekkel és fertőtlenítő szerekkel, illetve a szövetnedv szivárgásától a bőr kifénylik. Másnapra ez teljesen elmúlik. A sötétségét pedig ugyan úgy a frissesség adja, illetve a bejuttatott pigment a levegőre oxidálódik ezért besötétedik.

A tetoválás frissen erős, valaki nagyon erősnek is láthatja, mintha egy erős sminket viselne.

Amíg a sebrész rajta van a bőrön és nem esik le, addig erősnek is látszik majd a tetoválás.

Viszont, ha a seb elkezd leesegetni, akkor halványnak fogjuk látni, a félig gyógyult eredményt, sőt olyan is előfordulhat, hogy szinte teljesen halvány és megijednek, hogy nem látszik semmi „ezért fizettem ennyi pénzt?”…de VÁRJ TÜRELMESEN!,ez esetben a szín elő fog jönni.

A bőrünk minden hónapban megújul. Ezt természetes bőrhámlásnak vagy bőrkopásnak hívjuk. Ahova a sminktetoválások jutnak a bőrben az az irha rétegünk, e felett található a hámrétegünk, ami 24 naponta megújul. Bőrtípustól függően mindenkinek más intenzitásban újul meg a bőre. Ezeket az elhalt hámsejteket érdemes leradírozni vagy kozmetikus által szakszerűen leradíroztatni, mert ha nem tesszük, akkor a bőrünk is nehezebben lélegzik, hiszen ezek a kis elhalt lemezkék egymásra tapadnak és nem kap elég oxigént a bőrünk.

A hámréteg havi cserélődése miatt a tetoválás halványabb is lesz, illetve ezek a rétegek között található egy olyan sejt, (Langenhans sejt), ami úgy reagál a tetoválásra,  ( hogy „Ez nem kell nekem” )… De hiszen a bőrünk nem tudja, hogy ezt a tetoválást, mi direkt csináljuk neki ezért ő védekezik a tetoválás ellen, amit immunválasznak hívunk. Kinek erősebben kinek gyengébben dolgozik ez a sejtje.

A sminktetoválás teljes gyógyulása 3-4 hét  területtől függően van, hogy 5-6 hetet is kell várni, mire újra tetoválhatóvá, korrekciózhatóvá válik.

Mire a korrekcióra vissza érkezik a vendég, addigra az a pigment marad a bőrben, ami begyógyult.

A tetoválás területétől függően történik a sebesedés, a szemöldök tetoválások szinte észrevétlenül gyógyulnak, szinte meg sem lehet mondani, hogy tetoválva van, azt hihetik külső szemlélők, hogy sminkelve van. Ez a terület gyógyulása 7-10 nap. Ha leesett róla a seb, enyhe púder szerű hámlást figyelhetünk meg, amit nyugodtan kenhetünk a kapott utóápoló krémmel.

A szemhéj tetoválások gyógyulnak a legnehezebben, ott tetoválás közben is már bedagadhat a szem. Itt a szempillákba kapaszkodik és megül a sebréteg, ezért nehezebben fog leválni. Az ödéma 2-3 nap alatt visszahúzódik. Kialakulhat hematóma is, ennek a jelenségnek a gyógyulása kissé időigényesebb, de ez is visszahúzódik. Ezért a terület gyógyulási ideje 2 hét is lehet. A szemtetoválásokat nem kell utóápolóval kenni.

A szájtetoválás gyógyulása is viszonylag hamar megtörténik, ha nem alakul ki herpesz. Ha igen akkor a gyógyulás 2-3 hétig is eltarthat. A szájtetoválások alap gyógyulása 1 hét szokott lenni.

Fontos a szájat az utóápolásra kapott krémmel vagy erre az célra adott ajakbalzsammal kenni, mert ha nagyon kiszárítjuk, berepedezik a száj és fájó sebeket okozhatunk ezzel. De a komfortérzetünk is megkívánja, hogy bekenjük.